Styr ditt hem smart

Styr ditt smarta hem

Jag har i många år varit en stor anhängare av ”smarta hem” vilket i stort handlar om att på ett smidigt och enkelt sätt kunna styra olika delar av hemma via en padda eller en telefon. Det kan gälla allt ifrån att styra hur dina lampor i hemmet eller utomhus styrs av dina önskemål. Tex att de tänds när du vaknar och släckas när du stänger dörren och går hemifrån. Eller att du från jobbet kan sätta på ungnen för kvällens middag, att du kan sätta igång tvättmaskinen så att tvätten är redo att hängas upp lagom tills du kommer hem. Listan på saker som kan anpassas och styras efter dig och din familjs behov kan göras lång.

Hur tanken med ett smart hem började

Ända sedan jag installerade en värmepump i vår sommarstuga med fjärrstyrning från annan plats har jag varit intresserad av just smarta hem. Idag är det mesta i vårt hem faktiskt uppkopplat och kan styras på ett eller annat sätt, allt ifrån vår garageport till just nämnda tvättmaskin.

Styrning av våra markiser

I våras fick vi hjälp av ett företag utanför Göteborg att sätta upp markiser på huset. Dessa markiser har inbyggd motor och styrs sedan med hjälp av en fjärrkontroll och en typ av väder- & vindfunktion. Tanken har nu slagit mig att jag även vill integrera styrning av dessa markiser med med övriga smarta system för styrning av hemma. Med hjälp av internet och inköp av lite småprylar i form av fjärrstyrda väguttag så har jag nu faktiskt lyckas lösa det hela. Ett roligt och på samma gång utmanande projekt.

Framtida projekt

Ganska omgående därefter hittade jag såklart nu prylar som jag vill integrera med mitt system, tex så saknar jag möjligheten att övervaka temperaturen ute i mitt garage med vår bil och mina motorcyklar. Här skulle jag verkligen vilka kunna se både temperatur och relativ fuktighet under året för undvika rost och de ska ta skada. Det ligger på framtiden och något jag återkommer med när det är klart.